Roman-foileton de capă şi şpaclu (fost Dac-foileton):
The Common Life of Cherchelon and Lady Distiluna, doi trentagenari stabiliţi în Mexic la sud de Cancun. Ecranizare la monitor a unor fapte reale şi gânduri imaginare petrecute de ei.

DOCUMENTAR

Cu lupa prin Lumea cu care ne tot învârtim

ENIGME

Fenomene Tulburi inexplicate pe larg

SPIR'TUALITATE

Pe unde mai rătăceşte Oaia Pierdută

TELELEU ENTERPRISE

Turism Intergalaptic: Jurnal de Babord

MAGAZIN DUMINICAL

De citit când ţi-e lumea mai dragă

BLOG DE MEXIC

Adelante prin Hăţişurile Paradisului Mexican

Laguna Yalku în Akumal: feerie pe supt ape...

Yalku - aşa se cheamă o lagună faină de lângă Akumal, la vreo 30 km mai jos de unde stăm noi acum şi la vreo 10 km mai sus de unde vom sta după ce ne construim casa. Locul e un fel de estuar larg şi întortocheat prin care un râu subteran se varsă în mare strecurându-se printre nişte bolovani mari, la capăt fiind o barieră mică de coral. Dacă n-a fost furtună recent, apa e ca o supă clară în care zburdă "schools of fish" - ca mieii în iarba udă. Intrarea costă 6 dolari pentru noi, iar pentru turişti 10. Po să stai acolo toooaaată ziua, să vii cu picnicul tău, cu ţigărica ta... E aşa de fain locul de care vă zic! M-aş muta şi mâine acolo, numai că o parcelă de 2000 mp pe malul lagunei costă 800.000 USD - only. Apără şi fereşte +++ (trei cruci), de banii ăştia îţi iei 3 parcele la 200 m de lagună şi-ţi mai rămân şi ceva mărunţi să-ţi plăteşti intrarea la facilitate toată viaţa.

Când te plimbi cu snorkelul prin micile canioane de piatră şi te uiţi la unele bancuri de peşti mici cât unghia trecând printre unele pâlcuri de peşti mari cât poşeta, ai senzaţia că eşti la teleenciclopedia. Cică dacă ai noroc, vezi şi ceva căluţi de mare printre mangrove. Locul e presărat de insuliţe, aşa că nu eşti nevoit să înoţi la nesfârşit dacă te-ai depărtat de mal. Oriunde te apucă odihna dai de o piatră pe care te poţi urca să stai la soare. Până să ajungi la apă treci printr-un fel de grădină de artă cu şculpturi împraştiate de colo colo, care prin tufiş, care pe mal...

Jpeguri:
(mai sunt poze şi de prin alte 2-3 locuri printre ele)



Pozele cu peştisări de la Yalku sunt doar ce se vede aşa în viteză de pe mal. Din apă se vede diferit, mai precis feeric, motiv pentru care m-am decis să-mi confecţionez zilele astea o tolbă ermetică cu vizor lat pentru făcut jpeguri sub apă. Acum sunt în faza de rateuri. Dar nu mă las. Am eu damblaua asta să nu comand una profesională pe net, na, ce să-i fac. Dacă metoda mea rusească dă rezultate, revin cu amănunte.

...

Gata, am revenit!

Sooo... invenţia mea empirică de ţinut apa la distanţă de camera foto (my photo room) n-a ţinut mult. Camera e bine, sănătoasă, am scos-o la timp. Aşa că după ce am mai văzut încă odată pe net că fie sunt scumpe că vin din Mexic, fie durează prea mult livrarea că vin din America, m-am dus pe Quinta Avenida aici în Playa şi am găsit ce căutam, chiar la 800m de casă: 25 USD. Foarte bună, dar tot a trebuit să improvizez un pic, fiindcă plicul avea obiectivul mai îngust şi mai scurt decât cannonul. Cu un colier dintr-un fund se sacoşă şi un pic de scai cu arici, s-a rezolvat.

Iată rezultatul aka peştii din laguna mea favotită, Yalku:
(apar imediat, după plaja virgină de la început pe care nu puteam s-o las nepostată şi care e undeva lângă Paamul, aproape de noi)



Efectul termoclin apare atunci când se mixează apa dulce din râul subteran cu apa sărată din mare şi treaba pare blurry sau imaginea din faţa ochilor uleioasă. Nu ştiu de ce, dar fix acolo la amestecarea apelor stau cele mai multe cirezi de peşti.

Ui' aici ş-un hilmuleţ de pe youtube cu Laguna Yalku sub apă:



Akumal Bay e nu departe de Yalku. Se mai cheamă şi Turtle Bay, fiindcă aici la vreo 50 m de mal dacă te duci, poţi vedea ţestoase şi chiar înota cu ele dacă nu ţi-e frică de mărimea lor. Odată nişte turişti americani s-au întors foarte nemulţumiţi la hotelul all inclusive unde stăteau aici lângă Playa şi au reclamat la recepţie:
-am stat la Akumal toată ziua şi n-am văzut ţestoase cum ni s-a zis de la hotel
-dar unde aţi fost?
-pe plaja principală
-aţi făcut snorkel?
-nu
-păi în apă sunt ţestoasele
...

Carevasăzică ţestoasele nu vin şi beau margarita cu turiştii la bar. Hmm... ar trebui specificat asta în pliante.

Iată cum stă treaba sub apă în Akumal Bay - plaja mea favorită, menţionez

Entradas populares

 
Copyright © 2011 Distillery Channel | Powered by Blogger
Template by Free WP Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Modificat genetic by Lady Distiluna