Roman-foileton de capă şi şpaclu (fost Dac-foileton):
The Common Life of Cherchelon and Lady Distiluna, doi trentagenari stabiliţi în Mexic la sud de Cancun. Ecranizare la monitor a unor fapte reale şi gânduri imaginare petrecute de ei.

DOCUMENTAR

Cu lupa prin Lumea cu care ne tot învârtim

ENIGME

Fenomene Tulburi inexplicate pe larg

SPIR'TUALITATE

Pe unde mai rătăceşte Oaia Pierdută

TELELEU ENTERPRISE

Turism Intergalaptic: Jurnal de Babord

MAGAZIN DUMINICAL

De citit când ţi-e lumea mai dragă

BLOG DE MEXIC

Adelante prin Hăţişurile Paradisului Mexican

Beware, the Future is Near... Un Bak'Tun Nou Fericit Tuturor!

Un titlu de neînţeles la o primă citire, dar eu tocmai de aceea sunt aici, ca sa lămuresc lucrurile.

Calendarul Maya de care vorbeşte tot Facebookul e de fapt Aztec, dar mayaşii n-au nimic împotrivă. Înainte de a fi năvăliţi de azteci, mayaşii numărau zilele în felul lor, după aceea, spre disperarea cercetătorilor britanci de azi, calendarele s-au mixat un pic, oricum sărbătorile majore cum ar fi Ciclurile Solare corespundeau şi dacă sărbătorile alea mari sunt aceleaşi atunci asta-i cel mai important, să bem pentru asta! Păi cum să nu îmbrăţişezi imediat un calendar suplimentar care-ţi dă şi mai multe prilejuri de fiestă pe lângă tot ce era? De la conchistadorii creştini mayaşii au mai primit cadou un calendar, cel Gregorian, l-au îmbrăţişat si pe acesta - yuhu, mai multe sărbători legale. Apoi, cu creştinarea, a venit şi calendarul Religios, păi cum să nu-l respecţi, sunt acolo sha o grămadă de sfinţi importanţi cu care-i musai să dai pe gât ceva. Şi uite aşa, orice calendar e binevenit şi face ca acest articol să şadă la fix în tema blogului.



So, Calendarul Aztec e alcătuit aşa:
  • 1 zi - k'in
  • 20 zile - uinal
  • 360 zile - tun
  • 7,200 zile - ka'tun
  • 144,000 zile - bak'tun
  • 5,125.36 ani (aprox) - 13 baktuni - 1 Soare - 1 Ciclu Mare
  • 25 700 ani (aprox) - 5 Sori - 1 Ciclu Lung (adevărul e că e lung)
Mâine se termină al 5-lea Soare, umează primul Soare dintr-un alt Calendar Lung, pentru care nu mai avem piatră de pozat - evident, azi nimeni nu mai stă să ciocănească atât la un calendar, tot aztecul printează.

Iată ce s-a petrecut pe Pământ în răstimpul ultimilor 5 Sori în viziunea Aztecă (în fiecare Soare lumea s-a sfărşit în diverse moduri ingenioase şi-apoi luat-o de la capăt):

OCELOTONATIUH - "SOARELE-JAGUAR". Primul si cel mai vechi Soare. în această epocă pe Pământ au existat aşa numiţii Giganţi, creaţi de Zei. Ei trăiau în peşteri şi n-au cultivat niciodată pământul. Se hrăneau cu fructe sălbatice şi rădăcini. Această eră s-a sfârşit cu atacul Jaguarilor. Jaguars vs. Giants

EHECATONATIUH - "SOARELE-VÂNT". Al 2-lea soare a fost epoca în care rasa umană a fost distrusă de uragane puternice şi incredibile furtuni 3D. Pentru a proteja oamenii să nu-i zboare vântul, Zeii i-au transformat pe toţi în maimuţe. Aşa au apărut politicienii. Care rămân agăţaţi în baobabul lor indiferent de cât de tare bate vântul schimbării.

QUIAUHTONATIUH - "SOARELE PLOII DE FOC". Al treilea ciclu cosmic, în care o ploaie de foc şi râuri de lavă au distrus tot ce mişca la sol, drept pentru care oamenii (sau maimuţele?) au fost transformaţi în păsări pentru a supravieţui. Şi aşa au apărut pupezele.

ATONATIUH - "SOARELE DE APĂ". Acest al 4-lea Soare s-a terminat prin ploi puternice şi revărsări de ape care au acoperit şi cei mai înalţi munţi. Logic, oamenii (mai degrabă păsările din Soarele nr. 3) au fost tranformaţi în peşti. And so, in those baktuns, the pimp market business has flourished...

NAHUI-OLIN - "SOARELE-CUTREMUR". Acest Soare se termină mâine, slavă domnului, să bem pentru asta!

Acuma, mie mi se pare că toată cosmogonia asta nu puşcă. În Soarele nr. 5 nu zice nimic de oameni sau alte vietăţi, să-nţelegem că nu există? sau nu-i mai transformă Zeii în nimic, vine crashul şi aşa se prăpădesc cu toţii? Mai degrabă toată treba asta ar avea sens citită invers: la început în Soarele 5 nu era nimic, au fost numai nişte cutremure, ca se forma scoarţa, apoi în Soarele 4 s-au umplut găurile din scoarţă cu apă şi au apărut peştii, apoi păsările, primatele, etc.- în această ordine, Darwinistă. Poate că piatra aia mare şi rotundă din poză nu-i un calendar, ci o operă de artă despre istoria omenirii în mare (anumite evenimente au fost omise din lipsă de spaţiu, restul au fost mistificate din lipsă de date tehnice). Şi poate că Soarele nr.1 s-a terminat înainte de Homo Sapiens... De fapt pe piatră nu zice care-i ordinea, sau poate zice dar nu-s eu suficient de documentată, cine ştie. Chiar aşa... cine ştie? cine ştie, îl invit să comenteze, să auzim toţi.

În altă ordine... de idei Cherchelon tocmai curăţă acum maşina s-o aducă la culoarea ei iniţială, îi punem şi brăduţ mirositor înecăcios, că mâine avem de câştigat o pâine (mai mult o chiflă), mergem pana la Chichen Itza împreună cu 2 elveţieni simpatici care vor să sărbătorească trecerea în noul Ciclu (Lung) chiar acolo la piramidă, că doar n-o să stea la hotel chiar pe 21.12.2012, când ar putea să facă 8 ore pe drumul super aglomerat până la piramidă. Eu am în plan ca mâine pe dupămasă să stau aşa vreo 10 minute la marginea pădurii vizavi de Kukulkan şi să să mănânc o tortă mega gustoasă cu salsa iute, gândindu-mă printre îngiţituri la destinul implacabil şi la unii dintre voi care mi-ar fi plăcut să fiţi acolo cu mine să organizăm o veselie la soare, mai precis al 6-lea soare. Şi dacă am loc de turişti fără să iasă cu îmbrânceală, poate o sa mă răcoresc într-o cenotă, să-mi revin după sfărşitul calendarului. Revin cu un reportaj de la faţa locului după ce-mi revin după excursie. Până atunci, ca să nu mă tot repet repet:

UN BAK'TUN NOU FERICIT ŞI PROSPER LA TOATĂ LUMEA!

Entradas populares

 
Copyright © 2011 Distillery Channel | Powered by Blogger
Template by Free WP Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Modificat genetic by Lady Distiluna