Roman-foileton de capă şi şpaclu (fost Dac-foileton):
The Common Life of Cherchelon and Lady Distiluna, doi trentagenari stabiliţi în Mexic la sud de Cancun. Ecranizare la monitor a unor fapte reale şi gânduri imaginare petrecute de ei.

DOCUMENTAR

Cu lupa prin Lumea cu care ne tot învârtim

ENIGME

Fenomene Tulburi inexplicate pe larg

SPIR'TUALITATE

Pe unde mai rătăceşte Oaia Pierdută

TELELEU ENTERPRISE

Turism Intergalaptic: Jurnal de Babord

MAGAZIN DUMINICAL

De citit când ţi-e lumea mai dragă

BLOG DE MEXIC

Adelante prin Hăţişurile Paradisului Mexican

Becul economic, obligatoriu (de evitat)

B'ecologia ne mănâncă pe toţi...

Sfatul vraciului Distillery Channel: Renunţă la becurile economice, la neoane sau orice alte lămpi cu lumină fluorescentă! De ce? Simplu: conţin MERCUR şi în afară de alte neajunsuri de ordin psihic, cauzează BOLI de PIELE (sau le agravează).

FACTS:
-hooray! becurile economice ajută la apariţia problemelor de piele (mâncărimi, arsuri, eczeme, lupus eritematos), a bolilor de rinichi sau a insomniilor
-yey! lumina de neon ajută la căderea părului
-yuhu! costă de 4-5 ori mai mult decât becurile incandescente
-meserie! lămpile cu HALOGEN dau la om aşa: lumină rece, migrene şi epilepsie
-dacă se sparg, vaporii de mercur ajung în aer/apă/pământ/vegetaţie/vacă şi apoi în farfuria omului
-nu există programe de colectare a becurilor folosite. Şansa ca mercurul să ajungă în mediu e maximă

AVANTAJE:
-produc cu 70% mai puţină căldură decât becurile cu filament (nu am transpirat niciodată de la bec, nu mă impresionează)
-au o durată de viaţă de 3,5 ani (am acasă becuri cu filament uitate pe tavan din 2002, deci calitatea asta mă lasă rece ca lumina economică)
-consumă mai puţină electricitate (comparativ cu ce se cheltuie pentru repararea efectelor acestor becuri - mă refer la problemele de sănătate şi alte migrene - nu e vorba de nici o economie la mijloc)


CE SĂ FACI CÂND SE SPARGE UN ASEMENEA BEC DIABOLIC

1. îţi pui mâna căuş la nas, deschizi termopanul şi părăseşti imediat incinta
2. ventilezi încăperea cel puţin 15 minute
3. îţi pui mănuşi de cauciuc şi te apuci să cureţi fără să respiri prea intens - NU CUREŢI FOLOSIND ASPIRATORUL, altfel particulele de mercur ar putea s-o ia pe nările tale în sus
4. unde îl arunci? ei vezi tu, aiciea-i buba: nu există programe de reciclare/distrugere a becurilor economice/neoanelor - tot în mediu ajung în final.

SOLUŢIA?

SCAPĂ DE ELE CUM POŢI. Împachetează-le în ceva moale moale, cum ar fi căciula de vulpe a bunicii (să nu se poată sparge în veci) şi pune-le bine. Atât poţi face pe moment, până se va gândi cineva şi la noi în Manelonia să facă un program valabil pentru ele.

O soluţie de viitor ar fi becurile cu LED-uri în buchet, care consuma enorm de puţin, nu conţin niciun gaz rar înăuntru şi luminează ca nebunele cca. 30 de ani... dar deocamdată unul costă cam cât o jumătate de pensie şi au o calitate care nu mă prea încântă: dau lumină rece. Cred că noi oamenii suntem făcuţi să ne încălzim şi să povestim chestii la foc/soare, nu la lumină de laborator.

VIVA FILAMENTUL

5 Comentării:

  1. Ai dreptate! Ce ECOLOGICE??? La cate piese au in ele si cate substanté daunatoare se folosesc la procesele de fabricatie.... La ce procese de productie cu degajare de caldura si fel de fel de noxe, plus costurile fata de umilul filament!.. Se anuleaza din start ideea de ECOLOGIE, oameni buni! Dar, daca vor "politicienii" lumii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rău că v-am găsit doar acum ! Căutam materiale pentru o prezentare despre becuri şi am găsit comentariul vostru despre becurile "economice", comentariu cu care sunt de acord, dar acestea sunt totusi solutia momentului. E clar, dintre variantele existente, viitorul este al LED-urilor, doar sa le mai scada pretul cativa ani. Dar cum doua lucruri sunt nemarginite, universul si ingeniozitatea (era sa spun prostia) umana, speram ca cei care muncesc cu adevarat in lumea asta si isi storc creierii, sa descopere alte surse si mai bune... Cred ca cel mai bine era sa se foloseasca becurile clasice pana cand cele cu LED deveneau competitive, chiar daca se dadeau termene, se mai finantau ceva programe de cercetare sau chiar se subventionau cele cu LED printr-un fel de program "o rabla de bec" etc. Saream peste etapa asta in care ne umplem de mercur. Sa nu uitam insa cata vreme am utilizat tuburile fluorescente fara sa fim constienti de pericole... Pe langa mercur, lumina rece, acelea mai au si dezavantajul ca palpaie in ritmul dublului frecventei retelei, ceea ce afecteaza ochii pe termen lung... Am invatat mult timp, peste zece ani in sali cu tuburi fluorescente, unde totul era de un alb orbitor, lumina, peretii, mesele cu melacart alb, foile... atunci a inceput sa-mi slabeasca vederea... si din cate ziceti voi, sa mi se intareasca chelia...
    P.S. Nu sunt robot, vad inca bine si am invatat sa si citesc, nu numai sa scriu, dar uneori imi e greu sa descifrez cuvantul prin care sa dovedesc ca nu sunt robot... Poate ne mai usurati chinul....

    RăspundețiȘtergere
  3. Becurile led consuma mult pai putin decat becurile clasice si lumina din incaperi este mult mai placuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. genial articol, ne mai trezeste putin din somnul ratiunii, la care suntem obligati de marile corporatii!

    RăspundețiȘtergere

(scrie încet, că noi nu citim prea repede)

Entradas populares

 
Copyright © 2011 Distillery Channel | Powered by Blogger
Template by Free WP Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Modificat genetic by Lady Distiluna